Η ιστορία των αρωμάτων

Τα αρωματικά φυτά και έλαια είναι γνωστά από τους αρχαίους πολιτισμούς χιλιάδες χρόνια πριν και έχουν χρησιμοποιηθεί σε αρώματα και καλλυντικά,στην ιατρική,στη διατροφή και σε θρησκευτικές τελετουργίες.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι με την καύση ιδιαίτερων αρωματικών ελαίων στους ναούς τους θα πετύχαιναν να ευχαριστήσουν τους θεούς τους.Στην ινδική λογοτεχνία έχουν καταγραφεί από το 2000 π.Χ. περισσότερα από 700 συστατικά,όπως το μύρο,ο κορίανδρος,η πιπερόριζα,η κανέλα και το σανδαλόξυλο.Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική βασίζεται σε διάφορα αρωματικά φυτά και βότανα για τη θεραπεία ασθενειών.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι που ήταν ειδικευμένοι στην κοσμετολογία δεν είχαν ανακαλύψει την τεχνική της απόσταξης και μούλιαζαν φυτικά υλικά σε έλαια ή λίπη για να παρασκευάσουν αρωματικά έλαια όπως το κύφι που ήταν το πιο διάσημο.Ακόμη,χρησιμοποιούσαν αρωματικά έλαια όπως ο κέδρος και το μύρο για να γεμίζουν τις σωματικές κοιλότητες των Φαραώ κατά τη διαδικασία της ταρίχευσής τους και σφράγιζαν βάζα με αρώματα στους τάφους των νεκρών για να τα χρησιμοποιήσουν στη μεταθανάτια ζωή τους.
Οι Φοίνικες έμποροι διέδωσαν στην Αραβική χερσόνησο και σταδιακά σε όλη τη Μεσόγειο τα πλούτη της Ανατολής όπως την καμφορά από την Κίνα,την κανέλα απότην Ινδία και το ρόδο από τη Συρία.
Ο Ηρόδοτος επισκέφτηκε την Αίγυπτο στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. και διέδωσε στην αρχαία Ελλάδα χρήσιμες πληροφορίες για τα αρώματα.Ακόμη,ήταν ο πρώτος που κατέγραψε τη μέθοδο απόσταξης του τερεβινθέλαιου περίπου το 425 π.Χ.Ο Μέγαλος που ήταν φημισμένος αρωματοποιός της αρχαιότητας παρασκεύασε ένα άρωμα γνωστό ως Μεγαλείο το οποίο περιείχε μεταξύ άλλων συστατικών κανέλα,μύρο και λιβάνι και χρησιμοποιούνταν και ως θεραπεία για δερματικές φλεγμονές και τραύματα από τις μάχες.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s